Olive - O olivah - plod oljke - kalamata, zelene, Kroneiki grške, za stiskanje, za pizze, za kuho - Defile - Elaion ter drugo mediteransko prehrano

Olive so plod oljke

Oliva je plod oljke, najbolj čislanega drevesa na svetu. V Grčiji, ki je največja pridelovalka oliv, rastejo oljke od Halkidikov pa do najjužnejših otokov. Oliv je seveda več sort, omejili se bomo na najpopularnejše: zelene Halkidiki olive so velike, rahlo podolgovate čvrste olive, Kalamata olive, ki so temno rjavo vijolične barve, podolgovate, izjemnega polnega okusa in grejo od peške, ter Kroneiki olive, ki rastejo v glavnem na Kreti in iz njih stiskamo vrhunsko oljčno olje.

Plod oljke je grenak in zato neprimeren za uživanje. Potrebno ga je razgreniti v slanici. Po drugi naravni fermentaciji jim dodamo malo vinskega kisa in po potrebi oljčnega olja. Olive brez pasterizacije polnimo v sodčke, da s toplotno obdelavo ne uničimo tako zelo pomembnih sestavin. Le te imenujemo NARAVNE in so gurmanom pravi izbor. Imajo krajši rok uporabe, vendar jim ga lahko z malo spretnosti podaljšamo do dveh let. Odprte hranimo na hladnem (pod 15°C), ali dolijemo malo olja in s tem ustavimo fermentacijo. Olive lahko tudi prestavimo v oljčno olje. Tako jih obogatimo, lahko pa po okusu dodamo še limonine rezine, česen, mediteranska zelišča……. DOBER TEK ! Iz oliv je lahko pripravljena že tudi PASTA ki je, namazana na kruhu odlična osnova za oblaganje.

Olive, polnjene v kozarce, namenjene trgovinski prodaji, pa so pasterizirane, zaradi daljšega roka uporabe.

K mediteranski prehrani spadajo tudi na soncu sušeni paradižniki.

Izdelava spletnih strani - 1A INTERNET