Blagovna znamka Elaion - Izdelki iz olive, oljčno olje,  zelene olive ter drugo mediteransko prehrano
Recepti iz oliv, oljčnega olja, sladkega sadja, originalna grška solata, saganaki s škampi, ledene sladke sadje, ter drugi recepti za kuho

RECEPTI

za začetek:
TZATZIKI - NOVO!

½ kg jogurta (obvezno z 10% maščobe!)
2 kumari (brez semen)
3 srtoki česna
½ žličke soli
5 žlic extra deviškega oljčnega olja
2 žlici kisa
1 žlica drobno sesekljane mete ali kopra

Olupimo in naribamo kumare, malo posolimo, pustimo da izločijo tekočino in ožmemo. V terilniku zgnetemo česen in sol. V skledi zmešamo jogurt, kumare, česen in sol, med mešanjem počasi dolivamo olje in kis. Na koncu primešamo meto ali koper. Dobro ohladimo v hladilniku; postrežemo na nizkih krožnikih, pokapljamo z oljčnim oljem, popramo in okrasimo s kalamata olivami.



KROMPIRJEV PIRE Z MANDLJI ( SKORDALIA ) - NOVO!

1 kg krompirja
6-8 strokov stisnjenega česna
½ žličke soli
½ skodelice extra deviškega oljčnega olja
4 žlice limoninega soka
15 gr grobo nasekljanih mandljev

Krompir skuhamo v oblicah in olupimo čim toplejšega. Dobro zmečkamo, primešamo česen, sol, oljčno olje in limonin sok. Na koncu dodamo mandlje in mešamo, da zmes postane kremasta. Če je prečvrsta, dodamo malo jušne osnove (napr. ribje). Postrežemo k ocvrti ali dušeni zelenjavi, ali ...



MESNA OBARA Z OLIVAMI - NOVO!

1 kg mesa (teletina, svinjina, piščanec, kunec ali ribe: kirnja, polenovka, orada, ... )
½ skodelice extra deviškega oljčnega olja
3-4 majhne čebule, sesekljane
½ kg drobno zrezanih olupljenih paradižnikov
½ skodelice belega vina
2 žjici kisa
1 cimetova palčka
2 lovorova lista
200 gr izkoščičenih oliv (kalamata k temnemu oz. zelene k svetlemu mesu)
sol, poper

Operemo in narežemo meso na manjše kose, opečemo v ponvi z oljčnim oljem ( 10 min ). Dodamo vino in kis, paradižnike, cimet, lovor in skodelico vode. Na zmernem ognju dušimo cca eno uro, nato dodamo olive. Če smo uporabili ribe, dušimo temu primerno manj časa. Dušimo še 15 min, po potrebi dodamo še malo vroče vode.



SIPE Z OLIVAMI IN ŠPINAČO - NOVO!

1 kg očiščenih sip
1 kg špinače
½ skodelice extra deviškega oljčnega olja
5-6 srednjih čebul
½ skodelice belega vina
ščep sesekljanega komarčka ali kopra
ščepec sesekljane mete
sol, poper
150 gr izkoščičenih ali rezanih kalamata oliv
1 žlica moke, sok ene limone

Očiščene sipe operemo in zrežemo na koščke, špinačo operemo in zrežemo na rezance. Drobno sesekljano čebulo porumenimo na oljčnem olju, dodamo zelišča in sipe. Dušimo 10 min, premešamo in po okusu dodamo sipino črnilo. Nekoliko še dušimo, dodamo olive in špinačo ter ponovno dušimo 10 min. Postrežemo s kuhanim krompirjem.



OMLETA S ŠPINAČO IN OLIVAMI - NOVO!

300 gr špinače
3 žlice extra deviškega oljčnega olja
6 jajc
6 žlic mleka
150 gr feta sira
150 gr izkoščičenih oliv
100 gr grobih krušnih drobtin
sol, poper

Oprano špinačo na hitro poparimo (5 min), odcedimo in zrežemo. Segrejemo oljčno olje, dodamo špinačo in pražimo da voda izpari. Rumenjake stepemo z mlekom, dodamo špinačo, sir, olive, drobtine, sol, poper in posebej stepene beljake. Rahlo vmešamo in zlijemo v ponev. Pečemo na zmernem ognju nekaj minut, obrnemo in popečemo za 1 min še po drugi strani.



OCVRTE ŠKOLJKE - NOVO!

1 kg školjk po okusu
Oljčno olje za kuho oz. cvrtje
Za testo.
½ skodelice moke
1 jajce
1 mala žlička soli
½ žličke pecilnega praška
1 skodelica piva ali vode

Za jogurtovo omako:
3 stroke zmletega česna
2 žlici limoninega soka
2 žlici extra deviškega oljčnega olja
sol, poper
½ skodelice grobo sesekljanih orehov

Najprej pripravimo jogurtovo omako; zmešamo gosti jogurt (10% maščobe), sol, poper, olčno olje, lim. sok in orehe. Školjke očistimo in operemo ter za nekaj minut damo v lonec z veliko vrele vode, da se školjke odprejo. Zaprte zavržemo! Odstranimo lupine in začinimo s soljo in poprom. Naredimo gosto testo iz navedenih sestavin. Vsako školjko posebej potopimo v testo in ocvremo v vročem olju, položimo na papirnato brisačo. Na plitve krožnike v sredino nadevamo omako, okrog pa garniramo školjke.



ORIGINALNA GRŠKA SOLATA
2 mesnata paradižnika
2-3 koščki na soncu sušenih paradižnikov
1/2 gladke dolge mesnate kumare
1 pečena rdeča paprika
1 čili, pekoča ali polpekoča sveža paprika
15 dkg FETA sira
rdeča čebula
6 – 8 kalamata oliv
1/2 žličke origana
ELAION extra deviško oljčno olje
sok 1 limone
sol

Sveže paradižnike in kumaro narežemo na večje kose, pečeno papriko na široke rezance, svežo na ožje ali čili na drobno, zložimo na nizko skledo, solimo, dodamo sušene paradižnike, olive in čebulo, zrezano na kolobarje, na to položimo kos fete. Prelijemo z oljčnim oljem in limoninim sokom, potresemo z origanom.



MLAD PETELINČEK V VINU S TESTENINAMI IN ČRNIMI OLIVAMI -

Sestavine:
- 4 kosi petelinčka (bedrca)
- 250g širokih rezancev
- 2-3 zreli narezani paradižniki
- 1/2 Elaion olja za kuho
- 2 srednje veliki čebuli, fino sesekljani
- 8-10 črnih oliv
- 1 pomaranča narezana na kolobarje
- 2-3 nageljnove žbice
- 1 kozarec rdečega vina
- 1 skodelica naribanega parmezana
- sol, poper, origano

Olje segrejemo v večji ponvi. Čebulo prepražimo na svetlo, vložimo meso in dušimo. Ko je gotovo, dodamo česen, da zadiši in prelijemo z vinom. Dodamo paradižnik, pomarančne rezine, žbice in črne olive. Kuhamo 25 - 30 minut. Posebej skuhamo rezance v slani vodi, odcedimo in dodamo v ponev. Testenine malo obrnite, da se oblijejo z omako. Servirajte vroče s potresenim parmezanom.


BELA RIBA Z ZELENIMI OLIVAMI -

Sestavine:
- 2 srednje veliki oradi, brancina ali zobatca ...
- 2 zrela paradižnika, narezana
- 1/4 skodelice Elaion olja za kuho
- 2 žlici dorbno zrezanega peteršilja
- 4 stroke zmletega česna
- 2 žlici rezanih zelenih oliv
- sol, poper

Očistite ribi in nekajkrat poprek zarežite 3mm globoko z ostrim nožem po obeh straneh. Postavite v pekač, začinite s soljo in poprom, *potresite s česnom in peteršiljem. Z roko podrgnite po ribah, da se začimbe vtrejo v zareze in trebušno odprtino. Dodajte paradižnike, olive ter olje. Pecite 8-10 minut v naprej ogreti pečici. Servirajte na ogretih krožnikih.

*Česen in peteršilj lahko zmešate v 1/2 skodelice Elaion olja in soku 1 limone ter s tem prelijete že pečene ribe.


POGAČA Z OLIVAMI -

Sestavine:
- 500 dk bele moke
- mlačna voda
- kvas + malo sladkorja
- sol
- 1/2 dcl extra deviškega oljčnega olja
- 20 - 25 dkg rezanih kalamata oliv
- 1 strok česna - nasekljanega
- 10 vršičkov svežega ali 1 žlica suhega rožmarina

Iz vseh sestavin ( razen rožmarina) vmesimo testo in ga shajamo. Po 40 minutah testo še enkrat premesimo in ga razvlečemo 3 cm debelo. S prsti potisnemo rožmarin v testo, pokapljamo z ekstra deviškim oljem in po okusu poškropimo z limoninim sokom. Še topel kruh ne režemo temveč lomimo.



KANAPEJI z olivno pasto (2-4 osebe)

Sestavine:
1 bageta
50 gr tanko narezanega prekajenega lososa
50 gr Anthotyro ali drugega sira po okusu
4-6 srednje velikih olupljenih škampovih repkov, kratko skuhanih v kropu z malo limone
50 gr paste iz kalamata in zelenih oliv

Priprava:
Bageto narežite postrani na tanke rezine, namažite z olivno pastp, pokrijte z zvitki iz lososa, ali repki in sirom. Po okusu dodajte origano, koper, kapre ...



OMLETA s polnjenimi olivami in sušenim paradižnikom (2-4 osebe)

Sestavine:
4 jajčka
50 gr mozzarele - raztrgajte
50 gr na soncu sušenega in v olju vloženega paradižnika - narežite
2 žlici zrezanih polnjenih zelenih oliv s papriko
6 žlic ELAION extra deviškega oljčnega olja
sol, poper

Priprava:
Sestavine - razen olja - dobro premešajte in 1 mase specite na 3 žlicah olja. Obrnite in specite do konca. Ponovite še za drugo porcijo. Garnirajte s koščki sušenega paradižnika in peteršiljem.



RIŽOTA s črnimi olivami, sušenimi paradižniki in gobami (2-4 osebe)

Sestavine:
1 skodelica riža
1 skodelica gob (po okusu: šampinjoni, jurčki, shi-take ...)
1 žlica na soncu sušenega in v olju vloženega paradižnika - narežite
1 čebula
1 strok zmletega česna
1 žlica zrezanih črnih oliv
5 žlic ELAION oljčnega olja za kuho
sol, poper

Priprava:
Olje segrejte, prepražite čebulo na svetlo, dodajte česen da zadiši, nato sušene paradižnike in gobe, pražite 2-3 minute. Dodajte dve skodelici vroče vode, olive, riž, sol in poper. Kuhajte 15 minut, servirajte na nizke ogrete krožnike, pokapljajte z ELAION extra deviškim oljčnim oljem.



MILLE FEUILLES s kalamata pasto

Sestavine:
2 kosa listnatega testa
250 gr anthotyro (ali drugega mladega ) sira
2 drobno narezana paradižnika
1 jajčevec, zrezan na tanke rezine
1 skodelice ELAION extra deviškega oljčnega olja
2 žlici kalamata paste
2 stroka zmletega česna
sol, poper

Priprava:
Testo razvaljajte 4 mm debelo in razrežite na 4 x 6 cm kose. Specite v srednje vroči pečici (10 min) do zlate barve. V ponev zlijte olje in dodajte paradižnik, česen, sol in poper. Malo popražite. Na grilu ali plošči popecite rezine jajčevca. Na pekač zložite kose pečenega testa, na vsakega razporedite 1 žlico zdrobljenega sira in olivne paste, na to položite po 1 rezino jajčevca in po 1 žlico paradižnikove omake. Pokrijte z drugimi plastmi testa in ponovite nadev. Na to položite še tretje plasti testa, rahlo stisnite in 4 minute pecite v vroči, vnaprej segreti pečici. Servirajte vroče.

Namig:
Anthotyro sir je bel in mehak. Pri tem receptu ga lahko zamenjate z Mascarpone ali Feta sirom. Za močnejši okus lahko med plasti potrosite zrezane liste bazilike in, ali na koščke narezan na soncu sušen in olje vložen paradižnik.


nadaljujemo:
SAGANAKI S ŠKAMPI
750 dkg srednje velikih svežih škampov
sok 1 limone
1/3 skodelice ELAION extra deviškega oljčnega olja
šopek drobno narezane mlade čebule
2 stroka česna
1 majhen čili ali pekoča paprika
1½ skodelice zrezanih olupljenih pelatov
2-3 drobno zrezani na soncu sušeni paradižniki
½ skodelice vode
1 ravna jedilna žlica origana
10 – 15 dkg zdrobljene fete
¼ skodelice OUZO ali ½ skodelice belega vina
sol in poper po okusu
2-3 žlice peteršilja za potresanje

Oprane in očiščene škampe poškropimo z limoninim sokom in pustimo, medtem pripravimo omako: v veliki ponvi segrejemo oljčno olje popražimo mlado čebulo da oveni, dodamo česen – da zadiši in poper. Dodamo origano, papriko, feto in Ouzo ali vino ter kuhamo približno 5 minut na srednji toploti. Odstavimo, po okusu solimo, vstavimo škampe in potresemo s peteršiljem. Poleg lahko serviramo fokačo – nizki kruh z oljčnim oljem, zrezanimi kalamata olivami, rožmarinom in česnom.


Izdelava spletnih strani - 1A INTERNET